AB tarafından tanıtılan bir yasa tasarısı, akıllı telefon üreticilerini ürünlerinin onarım, bakım ve yazılım yükseltmelerini kolaylaştırmaya zorlayacak. Temel amaç tüketicileri akıllı telefonları sık sık değiştirme ve elektronik israfı azaltma ihtiyacından tasarruf etmesi.
Avrupa Birliği milyonlarca akıllı telefon kullanıcısını tasarrufa yönlendiren bir hamleye adım attı.Bu hamle başta Android,İOS işletim tabanını kullanan cihaz üreticilerinin yıllardır süre gelen kâr politikasını hedef alıyor.
Bilindiği üzere hepimiz neredeyse birkaç ayda bir piyasaya çıkan cihazlara hayranlıkla bakıp,bakmakla da kalmayıp sonunda almış bulunuruz.
Peki gerçekten yeni aldığımız akıllı telefon bir öncekinden ne kadar gelişmiş durumda?
İşin aslında tasarımdan öte, yazılımsal yeni özellikleri çok nadir görürüz.İşte burada firma sahiplerinin ufak bir fırsatçılığı yatıyor. Bunun nedeni büyük heveslerle aldığımız orta segmentteki cihazları güncel tutmayarak bizleri yeni versiyonlarını almaya zorluyor.
İşte bu noktada AB detaylı çalışmalardan sonra gerekli tedbirleri tüketiciden yana resmen aldı.
Plan, üreticilerin ürünlerinin onarımını, bakımını ve yeniden kullanımını kolaylaştırmaya zorlayacak bir fatura hazırlamayı amaçlamaktadır. Program, elektronik atık azaltma girişiminin bir parçasıdır. Bu yasa, pillerin onarımını, değiştirilmesini veya yazılım yükseltmelerini kolaylaştıracaktır.
SADECE AKILLI TELEFONLARA YÖNELİK DEĞİL!
Yasa sadece akıllı telefonları değil, tabletleri ve bilgisayarları da içerecek. Televizyon, masaüstü bilgisayarlar, bulaşık makineleri ve buzdolapları gibi cihaz üreticilerinden bu seçeneği gerektiren mevcut mevzuata katılacaktır. Avrupa Komisyonu için bu bir “döner sermaye” programıdır. Bu Avrupa Kıtası için yeni ve özel bir ekonomik model.
ÜRÜNLERİN EN AZ 10 YIL ÖMÜRLÜ OLMASI GEREKİR
Birlik Çevre Koruma Komiseri Virgilius Sincavicius üreticilere doğrusal ekonomi modeli sınırlarını gösterdi .Ardından “Nüfus artışı ve tüketimi ile başa çıkmanın tek yolu doğal kaynaklara göre değil büyüyen bir ekonomiye geçmektir” cümlesini ekleyerek bir anlamda bu konuyla ilgili kararlılığını gösterdi.
Tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin en az 10 yıl ömürlü olması gerekir. Bu, üreticilerin Samsung gibi bazı üreticilerin yalnızca iki yıl sürdüğü yazılım güncelleme politikasını genişletmek zorunda kalacağı anlamına gelir.
Bu gelişme üreticileri kara kara düşündürse de nasıl bir adım atacakları merak konusu. Bunun sebebi bu karar Avrupa kıtasını kapsadığından firmalar özel üretim politikasına pek sıcak bakılmıyor.
Öte yandan tüketiciler de merakla ellerindeki cihazların gerçekten optimize edilip edilmeyeceğini bekliyorlar.