Ana Sayfa Sağlık Koronavirüste Sık Bilinen Yanlışlar

Koronavirüste Sık Bilinen Yanlışlar

Yazar Bekir Göktuğ

Merhabalar değerli İNÖNÜ GÜNCEL ailesi bugün dünyayı etkisi altına alan KORONAVİRÜSÜ salgınından dolayı insanlarda doğal olarak bir tedirginlik var. Bu tedirginliğin bizlere kısmen pozitif ama büyük oranda negatif etkisi var.

KORONAVİRÜSÜNE karşı alınacak tedbir konusunda fazlasıyla hassasiyetimiz var. Bundan dolayı gördüğümüz her hijyenik veya öyle lanse edilen her bilgiyi şüphesiz doğruluğunu sorgulamadan hayatımıza alıyoruz.

Peki bunların kaç tanesi gerçekten işe yarar özellikte?

Başlarda yapmaya istekli olsakta bir süre  sonra psikolojik olarak bir tükenmişlik yaratabilir ve bizi yapılması gereken GERÇEKTEN BASİT uygulamalardan da alıkoyar.

Onun için gelin bu yanlışları Maryland Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Doktoru Faheem Younus’un bilgileriyle saf dışı bırakalım ve bu süreci yanlış bilgilerle yorulmadan atlatalım…

Maryland Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Doktoru Faheem Younus

1.YANLIŞ – Coronavirüs yaz aylarında silinecek.

GERÇEK:

Önceki pandemiler mevsimsel düzenlilik göstermemiştir, kaldı ki biz yaza girerken Güney Yarım Küre kışı yaşayacak. Virüs tamamiyle küresel dağılımlıdır.

2.YANLIŞ – Yaz aylarında virüs, sivrisinekler aracılığıyla daha fazla yayılacak.

GERÇEK :

Bu enfeksiyon kan yoluyla değil solunum damlacıklarıyla yayılıyor. Sivrisinekler yayılmayı (bulaşımı) artırmayacak.

3.YANLIŞ – Eğer nefesinizi zorlanmadan 10 saniye kadar tutabilirseniz COVID değilsinizdir.

GERÇEK:

Virüsle enfekte olmuş pek çok genç hasta nefeslerini 10 saniyeden daha uzun tutabildikleri gibi enfekte olmamış pek çok yaşlı bunu yapamamaktadır. Bu bir gösterge değil.

4.YANLIŞ -Her isteyenin COVID testi yaptırması mümkün olmadığından kan bağışı yaparsak kan bankası kanımızı test eder sonucu öğreniriz.

GERÇEK:

Hiçbir kan bankası COVID-19 testi yapmadığı için bu girişim işe yaramaz. Kan bağışı hayati önemdedir, lütfen doğru gerekçeyle hareket edelim.

5.YANLIŞ – Coronavirüs boğazda yaşar. Bu nedenle bol su içersek suyla midemize iner ve mide asidimizde ölür.

GERÇEK:

Virüsün giriş noktası boğaz olabilir ancak vücuda girdikten sonra konak hücrelere yerleşir. Suyla aşağı indiremez, “yıkayamazsınız”. Aşırı su içmek ancak tuvaletinizi getirir.

6.YANLIŞ -Tüm bu sosyal mesafelenme (birbirimizden 1,5 – 2 mt. uzak durmak) abartı. Göreceksiniz virüs o kadar da zarar vermeyecek.

GERÇEK:

 Eğer çok fazla bulaşım/yayılım görmezsek (ki umalım öyle olsun) sebebi sosyal mesafelenmenin işe yaraması olacaktır, virüsün “beceriksizliği” değil.

7.YANLIŞ -Trafik kazalarında yılda 30 bin kişi ölüyor. Nedir yani bu COVID-19 tantanası?

GERÇEK:

Trafik kazaları bulaşıcı değildir, trafikte ölüm oranları her üç günde bir iki katına çıkarak artmaz ve toplu paniğe ya da market yağmasına neden olmazlar.

8.YANLIŞ – El dezenfektanları su ve sabundan iyi iş görür.

GERÇEK:

İşin aslı TEK KULLANIMLIKTA dezenfektanlar,sabundan daha etkili ANCAK uzun vadede yani günlük kullanımda SABUN daha kullanışlı ve cildimizi dezenfektan kadar tahriş etmez. Su ve sabun virüsü gerçekten öldürür ve derimizden uzaklaştırır (COVID-19 deri hücrelerimizde tutunamaz) ayrıca elimizdeki görünür kirleri de temizler. Dolayısıyla markette el dezenfektanı kalmadı diye yıkılmayın.

9.YANLIŞ -COVID-19’dan korunmanın en iyi yollarından biri evdeki tüm kapı kollarını dezenfektanla silmektir.

GERÇEK:

 El yıkamak ve sosyal mesafelenme kuralına uymak en iyi yoldur. Eğer evde bakımını yaptığınız bir COVID hastası yoksa ev ortamınız önemli bir risk unsuru değildir.Tabi ki yaşam alanınızı pis bırakmayın ama ekstra bir panikle de karış karış fazladan temizlemeye de gerek yok.

KAYNAK:

https://twitter.com/faheemyounus

SAĞLICAKLA KALIN İNÖNÜ GÜNCEL AİLESİ …

İlgili Yazılar

Yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla Daha Fazla Oku