Malatyalı Türk girişimci Eren Bali, Carbon Health markasıyla ürettiği ve evde koronavirüs testi yapmaya imkân sağlayan kiti için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay aldı.

San Francisco merkezli sağlık şirketi Carbon Health’in 36 yaşındaki CEO’su Eren Bali, ürettikleri COVID-19 test kiti için sipariş almaya başladıklarını açıkladı. Yoğun bir talep olduğunu söyleyen Bali, kitin şu anda sadece California eyaletinde satışının mümkün olduğunu ve 167.5 dolardan satıldığını belirtti. Çubuk yardımıyla alınan tükürük örneğiyle yapılan test kiti, evde basit bir şekilde test imkanı tanıyor. Eyalet yasaları gereği yeni düzenlemeler yapıldıktan sonra test kitinin ABD’nin tüm eyaletlerinde satışına başlanacak.
AZ SAYIDA ŞİRKETTEN BİRİ
Malatyalı olan Eren Bali, koronavirüs testi yaptırmak isteyenlere önce internet üzerinden ücretsiz bir tarama testi yaptıklarını söyledi. Bali bu sayede herkese test kitinin verilmediğini, önceliğin uygulanan testlerde hasta olma ihtimali gösteren kişilerin olduğunu söyledi. ODTÜ’de Matematik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun olan Eren Bali’nin kurduğu Carbon Health, ABD’de COVID-19 testlerini hastalara göndermekle yetkili birkaç şirketten birisi.
Peki Eren Bali Kimdir ?

Anne ve babası öğretmen olan Eren BALİ Malatya’da dünyaya geldi. İlkokulu küçük bir köy okulunda birleştirilmiş sınıfta okuduktan sonra Malatya Fen Lisesi’ni kazandı. Lisede girmiş olduğu Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında derece yaptığı için MİT ve Harvard gibi dünyaca ünlü üniversitelerden teklif aldı. Ancak üniversite tercihini, ODTÜ’de okuyan ablasının da etkisiyle ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden yana kullandı.
Bilgisayar ve internetle ilk tanışması da ablası üniversiteye ilk gittiğinde eve almış olduğu bilgisayar sayesinde olmuştu. ODTÜ’deyken ortaokuldan arkadaşı Oktay ÇAĞLAR ile birlikte proje halindeki binaların 3 boyutlu maketini gösteren guncelbasin.com adlı internet sitesini kurdular. Bu fikir pek tutmasa da Udemy’e kadar uzanan girişimcilik macerasının ilk adımı atılmış oldu. Sonrasında ise yurtdışından genç girişimcilere eğitim vermek için yurtdışından ODTÜ Teknokent’e gelen eğitmenlere reddedemeyecekleri bir teklif sundular.
İki girişimci bu eğitimleri online ortama taşımayı ve eğitimlere geliştirdikleri uygulama üzerinden devam etmeyi teklif etti. Kabul gören teklif sonrasında geliştirilen uygulama ile iki girişimci online eğitim sektöründeki hedeflerine bir adım daha yaklaştılar. Ertesi sene ikili, her şeyi geride bırakıp Silikon Vadisi’ne hayallerindeki online eğitim platformunu yaratmak için gitmeye karar verdiler.
Elbette süreç pek kolay olmadı. Çalışma izni alınmasından, beş parasız geçen günlere ve uykusuz kalınan gecelere kadar birçok zorluk ikilinin yakasını rahat bırakmadı. Örneğin, Silikon Vadisi’nde hayallerindeki projeye rahatlıkla fon bulacaklarını düşünmüşlerdi ancak tam 6 ay boyunca 57 farklı yatırımcıdan red cevabı aldılar.
Yatırımcılar sertifika alınamayan eğitimlerin tercih edilmeyeceğini düşünürken Eren Bali ise sertifika söz konusu olduğunda asıl hedefleri olan eğitim sürekliliğinin sağlanmasında sorun yaşayacaklarını düşünüyordu. Onlara göre bir defa sertifika alan öğrenci tekrar eğitim almakta isteksiz olacaktı. Sonunda bu öngörülerine inanan Dave McClure isimli melek yatırımcı sayesinde 1 milyon dolar fon toplamayı başardılar ve böylece Udemy’nin filizlenip bugüne ulaşması için can suyunu vermiş oldular. Günümüzde Udemy, dünyadaki online eğitim sektörünün parmakla gösterilen girişimleri arasında yer alıyor.
SAĞLICAKLA KALIN İNÖNÜ GÜNCEL AİLESİ …
KAYNAK
https://www.hurriyet.com.tr
http://www.yeniisfikirleri.net