Ana Sayfa EğitimKişisel Gelişim Güçlü Ve Zayıf Yönlerini Keşfet |SWOT Analizi

Güçlü Ve Zayıf Yönlerini Keşfet |SWOT Analizi

Yazar Engin İnsel
SWOT Analizi

Kendini dünyaca ünlü sahne adı Yiruma olan Güney Koreli piyaniste bırak ve yazıyı okumaya geç!

Şu zorlu,hızla gelişen ve değişen dünyada,kişisel başarı elde etmen,zayıf ve güçlü yönlerini bilmen seni birkaç adım önde olmanı sağlar.Evet,kişisel başarı elde etmek ve bunda istikrar kazanmak kolay değildir.Çünkü herkesin önünde engeller vardır.Bu engelleri aşabilmek lazım.Aynı şekilde güçlü ve zayıf yönlerinin önünde fırsatlar olduğu gibi büyük engeller,tehditler de çıkacaktır.Sen bu durumları doğru bir şekilde analiz ederek ve icraate geçerek kalıcı bir başarı sağlayabilirsin.

Ne kadar donanımlısın ? Kimsin sen,nesin ? Ne kadar başarılısın ? Güçlü yönlerin neler ? Zayıf yönlerin neler ? Kazanan tarafta mısın ? Kaybeden tarafta mısın ? Korkak mısın ? Cesur mu ? Ne kadar iyi tanıyorsun kendini ? Seviyor musun kendini ? Gibi sorular sor kendine.Biraz düşün!

Bunları SWOT Analizi denilen yöntemi uygulayarak başlayabilirsin.Bu yöntem 1960’lar da Harvard Üniversitesi’nin profesörleri olan Learned, Christensen, Andrews ve Guth tarafından geliştirilmiştir.

Kendini tanımak,güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmek için SWOT Analizi etkileyici bir yöntem.

Resimde de görmüş olduğunuz gibi SWOT kelimesi barındırdığı özelliklerin baş harflerini oluşturuyor.

“S” harfi güçlü yönlerimizi,“W” harfi zayıf yönlerimizi,“O” harfi karşılaştığımız fırsatları,“T” harfi karşılaştığımız tehditleri ve engelleri temsil ediyor.

SWOT Analizini yaparken adım adım ilerlememiz gerekiyor.Öncelikle elinize bir kağıt alıp 4 eş parçaya bölün.Bunu kağıdın ortasına artı çizerek yapabilirsiniz.İlk bölüme Güçlü Yönlerinizi,ikinci bölüme Zayıf Yönlerinizi,üçüncü bölüme Fırsatları ve son olarak dördüncü bölüme ise Tehditleri,Engelleri yazalım.

Daha ayrıntılı bakacak olursak;

1-Güçlü Yönler

Güçlü yönlerini belirlemen için kendine sorular sormalısın ve bu soruları cevaplaman gerekecek.Cevaplarken sabırlı olup düşünmen gerek,hızlı davranma.

Birazcık geçmişe git.Geçmişteki başarılarını düşün.

Başarı deyince hemen okul,ders başarısı anlama,bunlarda olabilir tabi ki ama sınırlama.Mesela sınıf başkanı seçilmek bile senin için bir başarı olabilir.

Sor kendine en iyi top oynayan sen miydin ? , En uzun çember çeviren sen miydin ? , Sosyal olarak gelişmiş biri misin ? , El becerilerin iyi mi ? , Kaliteli donanımlı insanlar kaç tane var hayatında ? , İyi iletişim kurma becerin nasıl ?

Bunlara verebileceğin olumlu cevaplar senin için birer başarıdır.

Maddi durumun iyi olması birer başarıdır,iyi eğitim imkanları yaratabilirsin.İyi arkadaşlara,entelektüel ve eğitim seviyesi yüksek insanlara sahip olman,sosyal yönden gelişmiş olman birer başarıdır.İrade sahibi olman bile başarıdır.Kendini çevrendeki insanlardan üstün gösterecek birçok şey başarılı olduğunu gösterir.

  • Diğer insanların sahip olmadığı ne gibi avantajların var ? (Yetenekler, beceriler, sertifikalar, eğitimler vs.)
  • Neyi diğer insanlardan daha iyi yapıyorsun ?
  • Etrafındaki kişilere göre güçlü yönlerin hangileri ?
  • En gururlandığın başarıların nelerdir ?
  • Diğer insanların senin kadar önem vermediği değerlerin nelerdir ?

Gibi bir sürü soru sorabilirsin kendine.Aklına gelebilecek en küçük başarılarını bile aklından geçirip yazmanı istiyorum.Ama lütfen yavaş ve düşünerek yaz.Acele etmene gerek yok.

2-Zayıf Yönler

Gelelim zayıf yönlerine.

Zayıf yönlerini dürüst bir şekilde belirlemen senin için iyi olacaktır.Bir tek sen varsın bunu yapabilirsin kandırma kendini,unutma ne kadar çok zayıf yönünü belirlersen,gelişmek için o kadar çok imkan sağlarsın kendine.

O konular üzerine yoğunlaşıp gelişme sağlarsan, kendin açından iyi bir noktaya gelirsin.Bunu yaparsan ilk başaracağın şey kendine dürüst olmak olacaktır.Unutma çoğu insan bunu yapamıyor.

Hadi korkmadan yaz ve zayıf yönlerinle yüzleş.

Öncelikle korktuğun ve kaçtığın konuları belirle,bunlar üzerine yoğunlaş.Kendine inan.En azından dene.

Yine sorular sor kendine;Olumsuz alışkanlıkların neler ? , Çok mu uyuyorsun ya da vaktini iyi kullanmıyor musun ? , Sağlığın konusunda sıkıntılar mı yaşıyorsun ? , İyi beslenimiyor musun ? , Hangi alanlarda zayıfsın ?

İnsanların sana olan eleştirilerine kulak ver.Onların söylediklerini düşün.

Hedeflerin ve hayallerini engelleyecek zayıf yönlerini tespit edip geliştir.Mesela iyi bir siyasetçi olmak istiyorsun ama toplum önünde konuşamıyorsun,heyecanlanıyorsun.Ya da iyi bir doktor olmak istiyorsun ya da oldun ama el becerilerin iyi değil,çok panik yapıyorsun.Araştırmacı kimliğin yok belki de.Çok fazla streslisin,kaygılısın,sabırsızsın bunları da belirlemelisin.

  • İyi yapamadığını düşündüğün için yapmaktan kaçındığın işler hangileri ?
  • Etrafındaki kişilere göre senin zayıf yönlerin hangileri olabilir ?
  • Aldığın eğitimler arasından uygulayamadıkların var mı? Varsa kendini nerede eksik hissediyorsun ?
  • Olumsuz iş ya da okul alışkanlıkların nelerdir? (Örneğin, sık sık geç kalır mısın, masan dağınık mıdır, stresle baş edemediğin oluyor mu ? vs.)

Gibi daha çok sorulacak soru var.Bunları belirlerken biraz daha çevrene bak.Çevrendeki insanlara göre GÜÇLÜ VE ZAYIF yönlerini belirle.

Güçlü ve Zayıf yönler senin kişisel alanınla ilgiliydi yani seninle.Fırsatlar ve tehditler ise çevrenle,bulunduğun ortamla ilgili.Şimdi Fırsatlar ve Tehditlere geçelim.

3-Fırsatlar

İlk olarak karşımıza çıkan ya da var olmakta olan fırsatları bir düşün.Okumuş olduğun okulu,olduğun ortamı,sahip olduğun işi,sektörü ve yaşamış olduğun şehri bir düşün.Aileni,arkadaşlarını ya da hiç yüzüne bakmadığın o kitapları,elindeki cep telefonu veya bilgisayarı düşün.Bunlar sana bir sürü fırsat sunuyor olabilir.

Senin işini kolaylaştıracak,sana zaman kazandıracak herhangibir şey var mı ? Bu bir teknolojik gelişme olur,bir metod olur ya da teknik işler olabilir.

Çevrendeki insanları gözden geçir.Onların yapamadığı şeyleri yapabilirsen,onların alışılagelmiş düzeninden kendini sıyırabilirsen.Ya da risk alamadıkları şeyleri yaparsan kendine birçok fırsat tanımış olur ve başarının seni takip edeceğini görmüş olursun.

  • Sana yardımcı olacak veya yol gösterecek kişilerle bağlantın var mı ?
  • Çevrendekilerin yapmakta zorlandığı şeyler varsa, bunları kendi avantajına çevirebilir misin ?
  • İş yerinde veya okulunda diğerlerinin dolduramadığı bir boşluk var mı ?
  • İnsanların şikayet ettiği sorunlara yaratıcı çözüm bulabilir misin ?

Kısacası her şeyi gözden geçirmek fırsatları belirlemende çok yardımcı olacaktır.

4-Tehditler

Zayıf yönlerini geliştirirken ya da fırsatlar karşısında önüne çıkan zorlu engeller nelerdir ?

İçinde bulunduğun ortama bak,bulunduğun ,okuduğun okul ya da herhangibir olayda karşına ne gibi zorluklar çıkıyor? Bunları tespit et.

Bu bir aile olabilir,çalıştığın iş yerindeki patron olabilir,siyasi bir engel olabilir veyahut sağlık açısından yaşadığın bir zorluk,aklına ne geliyorsa.

Kendini geliştirmek istiyorsun ama karşına çok engel çıkıyor,biliyorum.Bunları keşfet ve o engelleri yıkmak için bir adım at.

  • Seninle rekabet etmeye çalışan ya da senden nefret eden bir iş arkadaşın var mı ?
  • Değişen teknoloji bulunduğun konum için bir tehdit olabilir mi ?
  • Zayıf yönlerin senin için ciddi bir tehdit oluşturabilir mi ?


Sonuç olarak;

İnsanın kendisini tanıması zorlu bir süreç ister ama sonu güzel biten bir süreç bu.Birçok insan kendini nasıl tanıyacağını ya da nereden başlayacağını,kendisine nasıl sorular soracağını bilmez.İşte SWOT Analizi bize bu konuda kolaylık sağlıyor.Böyle anlarda karşınızda bir sürü kaynak ve çok güçlü bir “SEN” var.Tek yapman gereken Otur,Araştır ve Düşün.

Unutma! Güçlü yönlerini ön plana çıkart ve Zayıf yönlerini ise geliştirmeye çalış.Tehditleri ve Fırsatları da hesaba katarak yepyeni bir “SEN” yaratabilirsin.

Kendine İyi Bak! , İNAN! , DENE! , KORKMA! Ve Kendini Sev!

İlgili Yazılar

Yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla Daha Fazla Oku